Die wenresep vir groen kleur in appels
Gebruik hierdie kontrolelys vir sukses. Deur Wiehann Steyn
Groen appels
Hulle benodig goeie blootstelling aan lig gedurende die eerste 40 dae na vrugset. Groen pigment — chlorofil — wat in hierdie tydperk opbou sal die uiteindelike groen kleur van die skil teen oestyd bepaal.
Ontwikkeling in donker skaduwee
Vrugte wat deurlopend in donker skaduwee ontwikkel sal geneig wees tot lae chlorofilvlakke en sal witterig raak gedurende berging en rakleeftyd.
Ontwikkeling in vol sonlig
Vrugte wat daarenteen in vol sonlig ontwikkel sal hoër vlakke van geel pigmente – karotenoïede – hê, en mag ook minder chlorofil bevat. Sulke vrugte mag gelerig raak gedurende berging en rakleeftyd. Granny Smith-appels in vol son kan sonbrand ontwikkel, sowel as onooglike rooi blos of verbleikte wit kolle.
Die groenste vrugte aan ’n boom teen oestyd
Dis dié wat aanvanklik in sterk sonlig ontwikkel en dan later gedeeltelik beskadu word. Duidelik is hierdie ’n goeie resep vir groen kleur en gelukkig kan soortgelyke toestande geskep word met die gebruik van oorhoofse en gedrapeerde skadunette.
Read MoreSkadunette
Dit verhoog chlorofilvlakke en verminder sonbrand en rooi blos.
- Die nadeel van oorhoofse skadunette is egter dat dit vegetatiewe groei aanspoor wat nadelig is vir vrugproduksie en -kwaliteit. Te veel skadu sal ook die aantal witterige vrugte met lae chlorofilvlakke verhoog.
- Die bestuur van lig onder oorhoofse nette is dus uiters belangrik – meeste probleme kan deur die korrekte kombinasie van nette en minder groeikragtige onderstamme aangespreek word.
- Verskillende nette het verskillende ligabsorpsie eienskappe wat oorweeg moet word.
- Wit nette mag dalk onvoldoende beskerming bied vir bome op dwergende onderstamme wat opgelei is vir hoë blootstelling aan lig. In sulke gevalle kan sonbrand en swak groen kleur steeds verliese veroorsaak.
- In teenstelling kan swart nette oor bome op semi-groeikragtige onderstamme lei tot geil groei en onegalige ligverspreiding in die blaredak. Dit sal ’n negatiewe effek hê op vrugproduksie, plaagbeheer, en groen kleur van die binneste vrugte.
- Dit is dus raadsaam om ’n hortologiese deskundige te raadpleeg oor die beste kombinasie van skadunet, onderstam en opleistelsel.
- Oorhoofse nette kan oorweeg word vir nuwe aanplantings en moet liefs kan oopen toemaak.
- Gedrapeerde nette kan moontlik in volwasse boorde gebruik word waar die koste van ’n oorhoofse net dalk nie geregverdig is nie. Ouer boorde is ook dikwels op meer groeikragtige onderstamme geplant, wat waarskynlik te geil sal groei onder oorhoofse nette.
- Gedrapeerde nette en oorhoofse nette wat kan oopmaak het die voordeel dat die vrugte vanaf set aanvanklik in vol sonlig kan ontwikkel en sodoende hoër chlorofilvlakke kan opbou.
- Vir meer oor nette, raadpleeg die Maart 2020 uitgawe van Fresh Quarterly, Hortgro Science se tegniese tydskrif. Dit is gratis beskikbaar op die Hortgro Science-webwerf.
Stikstof
Te veel stikstof kan ongewenste gevolge hê, maar te min sal groen vrugkleur benadeel. Stikstofvlakke mag suboptimaal wees vir Granny Smith in boorde waar Granny Smith ’n kruisbestuiwer is vir gebloste kultivars, en stikstofvlakke aan die lae kant gehou word.
Magnesium
Dit vorm deel van chlorofil en mangaan is noodsaaklik vir fotosintese. Tekorte aan hierdie spoorelemente kan ook ’n gebrek aan groen kleur veroorsaak.
Watertekort
Dit kan vrugte meer vatbaar maak vir ligstres en daardeur groen kleur verminder.
Gesonde wortels
Dit is belangrik vir groen vrugkleur. Stikstof word deur die wortels opgeneem en wortels maak ook ’n hormoon – sitokinien – wat gekoppel is aan groen kleur. Gevolglik kan probleme soos bloedluis en aalwurms vrugkleur benadeel.
Chlorofilvlakke
In die vrugskil neem chlorofilvlakke geleidelik af soos wat vrugte groei. Vrugte is daarom groener hoe vroeër hulle in die plukvenster geoes word.
Groener vrugte
Vir een of ander rede lyk dit asof meer groeikragtige bome ook groener vrugte dra. Dit mag dalk wees dat sulke bome net meer vrugte in gedeeltelike skadu dra, maar dit kan ook as gevolg van hormonale of fisiologiese redes wees. Meer navorsing is nodig om die verwantskap te verstaan.
Onderstam op groen kleur
Drie nuwe proewe met Granny Smith op ’n reeks onderstamme onder oorhoofse nette word binnekort saam met die tegniese span van Fruitmax Agri gevestig om die effek van onderstam op groen kleur te ondersoek.
Skadunette verhoog chlorofilvlakke en verminder ook sonbrand en rooi blos.
Navorsingsinventaris
‘n Lys voltooide vrugtekleurnavorsingsprojekte en -publikasies befonds deur Hortgro oor die afgelope 20 jaar.
Projekte
2003. Midgley SJE. Improving red colour development in blushed apples.
2003. Midgley SJE. Improving red colour development in blushed pears.
2006. Midgley SJE. The influence of climate stress and source/sink manipulations on gas exchange, size and colour development of bi-colour apples.
2009. Steyn WJ. Improvement of apple colour.
2011. Crouch EM. Preharvest treatments to improve colour development and packouts of Royal Gala and Pink Lady apples.
2011. Steyn WJ. Inherent and acquired resistance to fruit sunburn and poor colour in various apple/pear cultivars.
2011. Van Rooyen T. Semi-commercial evaluation of reflective mulch to improve pack-out (colour, sugar, size) of Fuji, Royal Gala and Pink Lady apples.
2017. Midgley SJE. Acclimation of apple peel to light and temperature and the effect thereof on red colour development and tolerance to sunburn.
2018. Crouch I. The use of Harvista (preharvest 1-MCP) application to prevent colour loss of Granny Smith apples.
Publikasies
Boekhoofstukke
Steyn WJ. 2009. Prevalence and functions of anthocyanins in fruits. In: Gould KS, Davies KM and Winefield C (eds). Anthocyanins: biosynthesis, functions and applications. Springer, New York. pp85–106.
Joernaalpublikasies
Fouché JR, Midgley SJE, Roberts SC and Steyn WJ. 2010. Peel color and blemishes in ‘Granny Smith’ apples in relation to canopy light environment. HortScience 45:899–905.
Gouws A and Steyn WJ. 2014. The effect of temperature, region and season on red color development in apple peel under constant irradiance. Sci. Hort. 173:79–85.
Hamadziripi ET, Theron KI, Muller M and Steyn, WJ. 2014. Apple compositional and peel color differences due to canopy microclimate affect consumer preference for eating quality and appearance. HortScience 49:384–392.
Makeredza B, Marais H, Schmeisser M, Lötze E and Steyn WJ. 2015. Ripening associated red color development masks sunburn browning in apple peel. HortScience 50:814–818.
Marais E, Jacobs G and Holcroft DM. 2001. Colour response of ‘Cripps’ Pink’ apples to post-harvest irradiation is influenced by maturity and temperature. Sci. Hort. 90:31–34.
Marais E, Jacobs G and Holcroft DM. 2001. Post-harvest irradiation enhances anthocyanin synthesis in apples but not in pears. HortScience 36:738–740.
Steyn WJ, Wand SJE, Holcroft DM and Jacobs G. 2002. Anthocyanins in vegetative tissues: A proposed unified function in photoprotection. New Phytol. 155:349–361.
Steyn WJ, Holcroft DM, Wand SJE and Jacobs G. 2004. Anthocyanin degradation in detached pome fruit with reference to preharvest red color loss and pigmentation patterns of blushed and fully red pears. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 129:7–12.
Steyn WJ, Holcroft DM, Wand SJE and Jacobs G. 2004. Regulation of pear color development in relation to activity of flavonoid enzymes. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 129:1–6.
Steyn WJ, Wand SJE, Jacobs G, Rosecrance RC and Roberts SC. 2009. Evidence for a photoprotective function of low-temperature-induced anthocyanin accumulation in apple and pear peel. Physiol. Plant. 136:461–472.
Steyn WJ. 2012. The physiology and functions of fruit pigments: An ecological and horticultural perspective. Hort. Rev. 39:239–271.
Van der Merwe A, Muller M, Van der Rijst M, Labuschagne I, Næs T and Steyn WJ. 2015. Impact of appearance on degree of liking and eating quality expectations of selected apple cultivars. Int. J. Food Sci. Tech. 50:492–499
Wand SJE, Theron KI, Ackerman J and Marais SJS. 2006. Harvest and post-harvest apple fruit quality following applications of kaolin particle film in South African orchards. Sci. Hort. 107:271–276.
Konferensie-transkripsies
Hamadziripi E, Theron KI, Muller M and Steyn WJ. 2013. The relationship between canopy position and apple fruit quality as it pertains to consumers. Acta Hortic. 1007:487–493.
Marais E, Jacobs G and Holcroft DM. 2001. Light and temperature affect postharvest colour development in ‘Cripps’ Pink’ apples. Acta Hortic. 553:91–94.
Marais E, Jacobs G and Holcroft DM. 2001. Post-harvest irradiation affects colour development in bicoloured pome fruit. Acta Hortic. 553:569–570.
Roberts SC, Steyn WJ and North MS. 2008. Effect of rootstock on red colour of bicoloured ‘Forelle’ pears. Acta Hortic. 800:625–630.
Steyn WJ, Holcroft DM, Wand SJE and Jacobs G. 2005. Red colour development and loss in pears. Acta Hortic. 671:79–85.
Steyn WJ, Manning N, Muller M and Human JP. 2011. Physical, sensory and consumer analysis of eating quality and appearance of pear genotypes among South African consumers. Acta Hortic. 909:579–586.
Wand SJE, Steyn WJ, Mdluli J and Van Den Dool K. 2005. Use of evaporative cooling to improve ‘Rosemarie’ and ‘Forelle’ fruit blush colour. Acta Hortic. 671:103-111.
Related Posts
Citrus biosecurity threats
This is the fourth instalment in our series on citrus biosecurity threats. By CRI Biosecurity…
Table-grape breeding in the genomic era
Genome editing has the power to revolutionise cultivar development, but South African growers are at…